29-08-2008                            8 Onwiezen                             Door: Wilco

Vandaag gaan we een keer een impressie maken over een piraat die nog helemaal niet in de lucht zit. Het verzoek was om eens een impressie te houden over met het opbouwen van een radiostation, namelijk de marathonzender 8 Onwiezen.

 

Dit leek ons wel een leuk idee, en aangezien we er al meerdere keren zijn geweest is dit natuurlijk helemaal mooi. Een keer wat anders. Het team kent de klappen van de zweep inmiddels maar toch kennen ze geen geheimen. Het motto is: als ze komen dan komen ze toch wel. De gemeente baart hen meer zorgen dus alles op het laatste moment opbouwen.

 

En dat bleek ook wel. Vrijdagavond willen ze proberen de zender aan te zetten en ‘s morgens om 10 uur was in het hele grasland nog niets te bekennen, maar dit veranderde snel.

 

Constructiemastje opbouwen

Zelf kwam ik aan om half 12 in de ochtend en men was al druk bezig om de lompe 48 meter constructiemast van 4500 kilo in elkaar te bouten. Veel werk, maar ook een dure bezigheid. De mast die een totale lengte kent van 72 meter, moet met een kraan omhoog worden gehesen en weer neer worden gehaald. Je begrijpt dat moet wel op het laatst gebeuren.

 

Inmiddels zit de mast in elkaar maar het wachten is nu op de topbuis. Het team heeft alles in de puntjes prima geregeld, lijkt er wel een planning voor te hebben. Ervaring straalt er in elk geval van af. De tijd van wachten op het tweede transport van onderdelen gebruiken ze om de tent verder op te zetten die ook al voor een deel staat. Het loopt als een machine.

 

Nog geen signaal?

Inmiddels loopt alles door en ik ga naar huis voor andere bezigheden. Maar om 22:10 uur nog geen signaal dus even bellen hoe het zit. Geen goed nieuws. De zender weigerde dienst te doen en ook hiermee hield hun kennis op dus ben je afhankelijk van mensen die er meer kijk op hebben.

 

Zoals altijd in de piratenwereld zijn we er om elkaar te helpen en die hulp kwam dus ook. Maar ook nu weer helaas, van alles werd geprobeerd maar niets schakelde in. De beste R&S-monteur die ons landje kent in piratenwereld werd gebeld maar via de telefoon werd het ook niet opgelost

 

Coax beschadigd

De antennes het kan niet anders, dacht iedereen. Dus er werd een inspectie uitgevoerd in de mast doormiddel van een klimtuig en daar dacht men het probleem te zien. Beschadiging in de coax doordat de giek van de kraan de coax heeft geraakt.

 

De volgende dag werd de kraan besteld een ervaren piratenmachinist die al heel wat masten rechtop heeft gezet en weer doen dalen. Maar ook hier werd het snel duidelijk. De coax kan nooit de oorzaak wezen. Een  beschadiging dat wel, de mantel was eraf, maar verder was hij nog heel. Wat nu?

 

Meetzender erbij

Er werd gemeten maar eigenlijk niets gevonden, hooguit enkele waarden die iets buiten tolerantie vielen maar dat was het ook wel. Echt exact meten met een MJF (kleine meetzender met staande golf-meters) kan je ook weer niet, wel voor indicatie.

 

Voor de zekerheid werd de fabriekskoppelbalk vervangen door de goede service van de antennebouwer, maar ook dit haalde niet echt wat uit.

 

Daarmee waren ze weer terug bij het begin en ondanks de hoge stress heb ik niemand horen schelden of irritant zien doen. Ze waren het wel zat en dat is ook logisch. Koffie dan maar en een balletje en terug naar de vergadertafel. Wat gaan we doen?

 

Oude zender erbij

Dat was snel duidelijk. De oude zender die ze jaren geleden hebben aangeschaft werd opgehaald en aangesloten. En ja hoor, daar was het signaal eindelijk, dus toch de R&S-zender waar iets mis mee moet zijn geweest.

 

Zaterdagmiddag 15:05uur, daar was eindelijk muziek al was het team nog niet erg blij maar toch enigszins opgelucht: we zitten aan de band. Om 15:30 ruis op de tuner, wat nu weer?

 

Weer storing

Ja hoor de zender stopt ermee. Dat kan niet veel wezen. De zender is fabrieks en totaal beveiligd en er kwam ook geen vermogen terug, dus dat zal wel een stroomstoring wezen.

 

Mis dus, vieze stank onder de aanhanger waar de zender zich bevond. Duidelijk iets verbrandt. En weer werd het team op de proef gesteld.  Ook nu bleef men rustig, de kap maar los van de zender. Wat er kapot is?

 

De oorzaak dacht men snel gevonden te hebben. Een verbrandde zekeringhouder terwijl de zekering goed bleef. Dat kat is kat in het bakkie, dacht men. De zekeringhouder werd afgekoppeld en de zekering er los tussen gesoldeerd voor nood, maar helaas niets.

 

Alleen maar storingen

Al-met-al waren ze al 24 uur bezig om hardnekkige storingen te zoeken. Maar stoppen, nee daar wil het team nog niets van weten. Het komt nog wel zo ver dat we gaan draaien met de stuurzender van 20Watt en dat moet dan maar als het niet anders kan.

 

Ook hier werd een oplossing gevonden. Weer een andere geleende zender er achter. Een fettenbak met BLF369’s, goed voor 1000Watt dan maar. Inmiddels heeft het team al flink wat vermogen moeten inleveren van 12.000Watt naar 1000Watt.

 

Inmiddels zijn deskundigen bezig om de fabriekszender weer aan de praat te krijgen. Het plan is om wat enkele fetten uit te schakelen want enkelen waren eraf gefikt. En dit lukte ook. De geleende zender werd weer afgekoppeld en hun eigen zender weer aangekoppeld.

 

Soundprocessing

Ook de processing liet het een beetje afweten. Het geluid dat de Omnia moet neerzetten, klinkt nergens naar. Natuurlijk, dat kunnen we er ook wel bij gebruiken. Het lijkt wel 1980 waar we in leven, wat een geluid. Uiteraard werd dit ook later weer opgelost, zo goed en kwaad als het kon.

 

Inmiddels heeft het team een bijzondere zware beproeving moeten ondergaan en eigenlijk was het nog wachten op AT of een brief van de gemeente. Maar ik denk dat ze dan wel door het lint waren gegaan. Dat was dan wel de druppel in woordelijke zin uiteraard

 

Respect

Ik heb met veel respect naar dit team gekeken de afgelopen 2 dagen. Zij nodigden me uit voor een impressie tijdens het opbouwen van deze marathonzender en ik geloof dat dit wel is gelukt. Toch wat gelukt jongens!

 

Verder wordt iedereen bedankt voor de hulp. Het TT en de antenneservice. Ook met hun heb ik leuke gesprekken gehad. Antennes leveren is makkelijk maar service verlenen dat hoort er ook bij. Je ziet en beleefd het van dichtbij. Dat maakt impressies maken allemaal zo mooi.

 

Een piratenstation dat één keer per jaar draait als dit team en de volgende poging is dan ook volgende jaar pas. Ze hebben mij ervan overtuigd dat ze 100% piraat zijn.

 

Fotosessie 2  Fotosessie 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home  Fotosessie 2  Fotosessie 3