Bron:http://www.piratentwente.nl/piratenteams/KKA/kka.html

Koning Keizer Admiraal

 

Donderdag(09-12-2004) was het dan zover na een week hard werken was hij in de lucht via de 97.00Mhz de zender Koning Keizer Admiraal ergens vanuit de Grensstreek tussen Beuningen (gem Losser) en Gildehaus (BRD). Hoe gek het zou gaan wist men niet maar dat het zo hard was schrok men zelf ook van. Er werd gebeld eerst vanuit heel Nederland maar later ook vanuit Duitsland, Belgie, Frankrijk, Denemarken en zelfs s'nachts vanuit Italie. Ja, kijk daar doe je het voor roept een van de jongens de telefoon staat echt in brand. Sta er zelf even 10 minuten bij 60 sms(jes) maar daar heeft men geen tijd voor want hij moet ook nog opgenomen worden, aan de ander kant van de lijn hallo met ...... uit Dokkum. Ook zijn er weer stations die jaloers zijn Rebecca en nog z'n comercieele piepertje uit Drenthe die van de band worden gedrukt en dreigen met het AT. Jongens waar praten jullie toch over deze jongens zitten 2 uur aan de band hebben 500 telefoontjes daar doen jullie 1 maand over. Op Zaterdag 11-12-2004 om 15.00uur werd men gepakt door de Duitse AT. Deze middag werden 2 laden van de zender in beslag genomen de bekeuring is niet bekend. Als men de zender weer aan zou zetten staat er een dwangsom van 40.000 euro te wachten.

Bron Tubantia :

Half Europa luistert naar Twentse piraat

BEUNINGEN/GILDEHAUS - Vier Twentse piratenteams hebben in een maïsveld net over de grens in Gildehaus de grootste geheime zender aller tijden geïnstalleerd. Mede dankzij de honderd meter hoge zendmast is Koning Keizer Admiraal in bijna heel Europa te beluisteren.


‘We krijgen telefoontjes van luisterposten in Italië en Frankrijk en ook van vrachtwagenchauffeurs die in Denemarken onderweg zijn’, zegt de woordvoerder van de zendpiraten die anoniem wil blijven.

Het Agentschap Telecom heeft de Duitse autoriteiten inmiddels gevraagd om in te grijpen. (is dus ook gebeurd)

De amateurs van de Station Twentekanaal, Station Vrij Twente, de Club Vrijheid Blijheid en het Piratenteam De Lutte spraken onlangs af een keer ‘iets geks’ te doen. Het resulteerde in de uitzending van Koning Keizer Admiraal net over de grens bij Beuningen. Donderdagmiddag begon de uitzending, die tot morgenavond moet duren. Maar de kans dat de piraten voortijdig uit de lucht worden geplukt is groot. De piraten zenden uit op de FM, frequentie 97. De zender drukt andere weg uit de ether. Zo is in Groningen de regionale omroep nauwelijks nog te horen.

Bron Tubantia :

Half Europa luistert naar Twentse piraat
BEUNINGEN - Vier Twentse piratenteams hebben in een maïsveld net over de grens in Gildehaus de grootste geheime zender aller tijden geïnstalleerd. Mede dankzij de honderd meter hoge zendmast is Koning Keizer Admiraal in bijna heel Europa te beluisteren.

Half Europa luistert naar Twentse piraat
BEUNINGEN - Vier Twentse piratenteams hebben in een maïsveld net over de grens in Gildehaus de grootste geheime zender aller tijden geïnstalleerd. Mede dankzij de honderd meter hoge zendmast is Koning Keizer Admiraal in bijna heel Europa te beluisteren.

'We krijgen telefoontjes van luisterposten in Italië en Frankrijk en ook van vrachtwagenchauffeurs, die in Denemarken onderweg zijn. Dit is echt nog nooit vertoond.'

Bron Tubantia :

Krachtige piratenzender in Duitsland opgerold
BAD BENTHEIM (ANP) - De Duitse en Nederlandse politie hebben zaterdagmiddag een grote illegale radiozender in het buitengebied van het Duitse Bad Bentheim uit de lucht gehaald. Dat liet de Duitse politie zondag weten.


Enkele piraten uit Nederland hadden een 100 meter hoge zendmast opgebouwd die grote delen van het Nederlandse radioverkeer stoorde. De zender had een zodanig sterke capaciteit dat regionale radiostations in Drenthe en Groningen op de FM-band uit de ether werden weggedrukt. Ook de Drentse politie werd in haar radioverkeer gestoord. De piraten wilden de zender, als ludieke actie, maar enkele dagen gebruiken. Onder de naam Koning, Keizer, Admiraal ging de zender donderdag voor het eerst in de lucht. Het was de bedoeling dat de piraat tot zondagavond zou blijven uitzenden.

Het Nederlandse Agentschap Telecom had vrijdag de Duitse autoriteiten al op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van een piratenzender in het Duitse grensgebied. Bij de zendinstallatie was een grote feesttent opgezet waarin ruim tweehonderd bezoekers de uitzending bijwoonden. Alle apparatuur is in beslag genomen.

 

 

Groot RESPECT met hoofdletters

--------------------------------------------------------------------------------

Respect. Dat is het enige juiste woord voor de mensen achter de radiopiraat Koning Keizer Admiraal kortweg KKA genoemd. KKA zond sinds donderdagmiddag uit vanuit Gildehaus, een Duitse grensplaats. Vanmiddag (zaterdag 11 december 2004) werd de zender uiteindelijk uit de lucht gehaald door een gezamenlijke actie van de Duitse en Nederlandse overheid.

Wat is er nu zo speciaal aan een zender welke zich KKA noemt vraagt een onwettende bezoeker van deze weblog zich af. Dat is heel makkelijk te zeggen. Een klein FM zendertje van 10 KW, een mastje in een maïsveld van 108 meter hoog en een stuk of 8 gestackte dipooltjes. Ik heb veel meegemaakt in mijn radioverleden maar zoiets als wat ik hier meemaakte was bij mijn weten nog nooit vertoond in de 31 jaar oude Nederlandse landpiraten geschiedenis.

Al vanaf het eerste moment dat de zender in de lucht was regende het luisterrapporten. De ene nog indrukwekkender dan de andere. Den Helder goed ontvangst, Zierekzee goed ontvangst en ondergetekende scheurde door het Zuid-Hollandse landschap met de autoradio zonder enige vorm van ruis op de FM 97,0 MHz, de uitzendfrequentie. Toen dacht iedereen al dat dit de grootste stunt was welke een Nederlandse radiopiraat had uitgehaald. Het evenaarde minimaal de stunt welke Rob Rotgans met zijn Atlantis Rotterdam in 1982 uithaalde door enkele dagen met een zender van 10 watt vanaf de Euromast uit te zenden. De overtreffende trap werd voor de twijfelaars onder ons zeker bereikt toen vrijdag bleek dat de zender in half Europa te ontvangen was. Luisterrapporten werden er gegeven vanuit onder andere onderin Duitsland, Denemarken, Engeland, België en Frankrijk.

Natuurlijk kon je er je hele vermogen op verwedden dat het Agentschap Telecom zou gaan optreden tegen de radiopiraat. Immers men had de afgelopen maanden met veel mediatromgeroffel de successen van de actie Etherflits gepresenteerd en door dit radiofeest zou men wel heel erg in de hemd komen te staan. En dat is zeker voor een bureaucratische overheidsdienst in de maand december heel erg koud te noemen.

Radiofeest ja inderdaad radiofeest. Zowel letterlijk (het feest in de feesttent waarvan KKA live uitzond) als figuurlijk (de 10 KW harde radiozender). De AT wilde al vrijdagavond optreden tegen de KKA. Via een peilonderzoek van, de in de regio zeer bekende, controleambtenaren Theo Brouwer en Wim van Essen kwam men er al snel achter dat direct ingrepen niet mogelijk was. De feesttent was immers wel op Nederlands grondgebied gevestigd maar de radiozender stond in een maïsveld even verder op Duits grondgebied. Nog diezelfde avond nam Theo Brouwer contact op met zijn Duitse equivalent Adamski met het verzoek de radiozender op een zo snel mogelijke termijn uit de lucht te halen.

Uiteindelijk heeft het tot zaterdagmiddag 15.00 uur geduurd voordat men tot de gezamenlijke Duits – Nederlandse actie overging. Het maïsveld stond binnen korte tijd bezaaid met de meer dan 100 politieambtenaren en controle ambtenaren uit beide landen. Tijdens deze actie was zelfs de burgemeester van het Duitse Gildehaus aanwezig en werden foto’s genomen en video opnamen gemaakt van radiozender, zendmast maar vooral van de aanwezige toeschouwers van het politie optreden. Het einde van KKA werd uiteindelijk het zelf uitzetten van de zender voordat de politie aanwezig was bij de uitzendlocatie en het verwijderen van afspeelapparatuur in de feesttent door mensen van de KKA zelf. Het draaiboek van de Twentse radiopiraat bij een eventuele actie werkte dus uitstekend en liet dan toch weer de AT in zijn hemd staan.

KKA had gehoopt dat de juridische perikelen rondom een inbeslagname in Duitsland langer zouden duren dan dat men zou uitzenden (dit weekeind tot zondagavond). Echter dit duurde vele malen korter dan normaal het geval zou zijn. Echter door er een halszaak van te maken heeft de AT zo snel kunnen handelen. Opvallend was daarna dat men in Nederland nog mild straft met bestuurlijke dwangsommen want de Duitse deelstaat legde de eigenaren direct een dwangsom op van maar liefst 40.000 euro. En voor dit soort bedragen hou je je zender dit weekeind wel uit. Even opvallend was dat men slechts twee gedeelten van de zender in beslag nam en de rest liet staan, inclusief zendmast

Wat ik me nu afvraag is wat deze jongens van de KKA meer aan verstand hebben dan ingenieurs bij zenderbouwers als Nozema en Broadcast partners. Als laatstgenoemden een zender in de lucht zetten met een vermogen van 40 KW dan is deze in hooguit half Nederland te ontvangen. Zetten deze jongens met een pijpje Grolsch in de hand op een schemerige donderdagmiddag even na het werk een zendertje aan van 10 KW dan hoort half Europa dit. Dit moet toch stof geven tot nadenken.

De historie van radiopiraterij in Nederland heeft er weer een nieuw hoofdstuk bij. En dat in een tijd waarvan iedereen dacht dat het nog bij plaagstootjes van lokale piraatjes zou blijven en het boek radiopiraterij in Nederland definitief gesloten zou zijn. Het moet mensen als Brouwer en van Essen toch ook laten inzien dat iets wat diep in de samenleving geworteld zit niet zomaar kan worden weggesnoeid. Het zou nog mooier wezen als Den Haag door dit radioproject zou gaan inzien dat te maken heeft met verlangens welke er leven onder vele inwoners van Nederland en dat men daar een goed werkbare structurele oplossing voor moet gaan zoeken.

Koning Keizer Admiraal….. goed gekozen naam……. Want jullie waren dit allemaal.
 

Grafschaft Bentheim

Bad Bentheim
Illegaler Radiosender ausgehoben

Am Samstagnachmittag gegen 15.00 Uhr wurde in der Gemarkung Holt und Haar ein illegaler Radiosender ausgehoben und die Sendeeinrichtung sichergestellt. An dem Polizeieinsatz waren insgesamt 32 Polizeibeamte der Polizeiinspektion Emsland / Grafschaft Bentheim, der Diensthundeführergruppe der Polizeidirektion Osnabrück und von der niederländischen Regiopolizei Twente beteiligt, sowie zwei Mitarbeiter der Regulierungsbehörde für Telekommunikation aus Krefeld und zwei weitere Mitarbeiter der niederländischen Telecom. Am Freitag hatten die niederländischen Telekommunikationsbehörden die deutsche Regulierungsbehörde davon in Kenntnis gesetzt, dass im Bereich der Obergrafschaft ein illegaler Radiosender betrieben wird, der stark in das Gebiet der Niederlande einstrahlt. Durch spezielle Messungen gelang es dann schließlich am Samstagnachmittag den Sender im Bereich Holt und Haar zu lokalisieren. Durch weitere Suchmaßnahmen der Polizei gelang es schließlich auf einem landwirtschaftlichen Anwesen direkt an der niederländischen Grenze den Sender ausfindig zu machen. Auf dem Hof hatten die Betreiber des Radiosenders einen 101 Meter hohen Sendemast aufgebaut. Bei Eintreffen der Behörden dort auf dem Hof wurde gerade aus einem großen dort aufgestellten Festzelt gesendet. Es hielten sich insgesamt 200 Besucher in dem Zelt auf. Der Sender hatte eine Leistung von 10 Kilowatt und beeinträchtigte den Betrieb des niederländischen Senders "touch radio". Weiterhin war in der Region Drethe der Polizeifunk teilweise gestört. Gegen 15.00 Uhr wurde schließlich der Sendebetrieb untersagt und die verantwortlichen Betreiber händigten auf Anordnung der Polizei die Sendeeinrichtung aus. "Der polizeiliche Einsatz wurde in enger Kooperation mit der niederländischen Polizei durchgeführt und diese Zusammenarbeit hat hervorragend geklappt," zog der Einsatzleiter der Polizei, Hubert Timmer, von der Polizeistation Bad Bentheim eine positive Bilanz.

Grüße vom Piratentrio Vreden
 

“Koning Keizer Admiraal” van de troon gevallen
Met groot machtsvertoon hebben de Duitse en Nederlandse autoriteiten zaterdagmiddag in het Duitse Gildehaus, twee kilometer over de grens en vlakbij het Overijsselse Oldenzaal, een einde gemaakt aan de illegale uitzendingen van de gelegenheidspiraat “Koning Keizer Admiraal”. Nooit eerder werd er door een radiopiraat zo’n krachtige zendinstallatie gebruikt op de FM-band. Het uitgestraalde vermogen bedroeg vele tientallen kilowatts. Dergelijk hoge zendvermogens mogen in Nederland alleen worden gebruikt door landelijke stations als de Radio’s 1, 2, 3 en 4 en commerciële omroepen als 538, Sky en Noordzee. Bovendien was de illegaal gebouwde zendmast ruim honderd meter hoog. Het record-zendvermogen geldt voor zowel Nederland als Duitsland.


“Koning, Keizer Admiraal” kwam afgelopen donderdagavond in de lucht op 97.0 MHz. Het station was in het grootste deel van Nederland goed te ontvangen. In een groot deel van de provincie Groningen werd Radio Noord door de piraat weggedrukt. Deze regionale publieke zender maakt gebruik van de naastgelegen frequentie 97.5. Ook de zender van 3FM, die vanaf de zendmast in Lopik uitzendt op 96.8, werd in het oosten van het land zwaar gestoord. Ontvangstrapporten kwamen bij de piraat binnen uit vrijwel heel Nederland, maar ook uit Denemarken, Italië en Frankrijk. Het was de bedoeling dat de piraat tot zondagavond in de lucht zou blijven. Maar zaterdagmiddag moesten de uitzendingen noodgedwongen worden beëindigd.

In Twente, net als in andere delen van Oost- en Noord-Nederland, maakten radiopiraten vele decennia deel uit van het plaatselijke culturele leven. Niet zelden werd bij buurtfeesten een illegale zendinstallatie geplaatst, waardoor de wijde omgeving van het feest kon meegenieten. De uitzendingen werden verzorgd door zogenoemde “piratenteams”, buurtbewoners die zich verenigden om zowel feest als illegale uitzending ordentelijk te laten verlopen. Af en toe werd wel eens zo’n zender uit de lucht gehaald, maar dan vooral na klachten over storingen. Vele piraten konden het jarenlang volhouden zonder gepakt te worden.

Maar aan deze gedoogsituatie kwam vorig jaar een einde. Sinds de herverdeling van de radiofrequenties op 1 juni vorig jaar, waarbij een aantal nieuwe landelijke en regionale zenders de ether ingingen, is er op de FM-band geen ruimte meer. Sindsdien veroorzaken krachtige radiopiraten per definitie storingen op legale radiostations. Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken treedt dan ook hard op tegen de illegale zenders. Daartoe werd de actie “etherflits” in het leven geroepen ( www. Agentschaptelecom.nl en klik dan op “etherflits” ). De mensen achter dergelijke illegale zenders krijgen, als ze worden gepakt, dwangsommen opgelegd van vele duizenden euro. Het aantal radiopiraten in Nederland is in de afgelopen anderhalf jaar dan ook fors uitgedund.

Vier Twentse “piratenteams” met de namen Twentekanaal, Stadsjong Vrij Twente, Club Vrijheid Blijheid en piratenteam De Lutte hadden kennelijk heimwee naar die goeie ouwe tijd en besloten om gezamenlijk tijdens een “marathonzendweekend” alle piratenzendrecords te kraken. Om dit ook duidelijk te maken aan de luisteraars, werd gekozen voor de naam “Koning, Keizer, Admiraal”. Uit angst voor de Nederlandse autoriteiten en in de hoop dat de Duitse Justitie iets coulanter zou optreden tegen radiopiraten, werd tevens besloten om de uitzendingen te doen plaatsvinden vanuit Duitsland. Om de nostalgie de boventoon te laten voeren werd uitsluitend muziek gedraaid van vinyl. CD-spelers waren in de studio dan ook niet te vinden.

De radiopiraten hadden de beschikking over een elf Kilowatt sterke FM-zender van het merk Rhode&Schwartz. Ook de exploitant van de zenders van de publieke omroep en van enkele commerciële zenders, de Nozema, maakt gebruik van zenders van deze Duitse fabrikant. In het Duitse Gildehaus, vlak over de grens bij Oldenzaal, werd een leegstaand maisveld gekraakt, waarop donderdag, zonder bouwvergunning uiteraard, een zendmast werd gebouwd van ruim honderd meter hoog. Daarin werden acht versterkende antennes gehangen, die westwaarts, en dus in de richting van Nederland, werden geplaatst. Daardoor kreeg het station een uitgestraald vermogen van vele tientallen kilowatts en werd ontvangst van “Koning, Keizer, Admiraal” in vrijwel heel Nederland mogelijk. Naast de zendmast werd een feesttent opgezet waarin vijfhonderd man het bijbehorende, en eveneens illegale, feest konden bijwonen, dat parallel aan de uitzendingen nonstop zou doorgaan van vrijdagavond tot zondagavond.

De luisterposten van Agentschap Telecom, die over heel Nederland zijn verspreid, merkten al meteen bij de testuitzendingen dat Nederland er plotseling een landelijk station bij had. Die tests waren nog te kort om de zender effectief te kunnen lokaliseren. Maar op vrijdag lukte dit wel en werkten de opsporingsambtenaren op volle toeren om “Koning, Keizer, Admiraal” zo snel mogelijk uit de lucht te halen. Immers, meteen was ook duidelijk dat het signaal van de radiopiraat zo krachtig was, dat in het oosten en noorden van het land enkele legale zenders van de FM-band werden gedrukt.

Agentschap Telecom moest echter constateren dat de zendinstallatie zich op Duits grondgebied bevond. De Nederlandse autoriteiten konden daardoor niet direct optreden tegen de zender en moest de hulp inroepen van de Duitse Justitie. Maar zaterdagmiddag om 15.15 uur was het dan zover. Opsporingsambtenaar T. Brouwer van Agentschap Telecom en z’n Duitse collega Adamski hielden, ondersteund door zo’n vijfendertig politie-agenten, een inval in de feesttent op het gekraakte maïsveld, vanwaar de uitzendingen werden verzorgd. De dienstdoende disc-jockey zag nog kans om snel “Aju” te roepen, en daarna werd de zender uitgeschakeld.

Direct daarna begon de Duitse politie met het afbreken van de zendmast. Van de apparatuur werden twee laden uit de Rohde en Schwartz-kast meegenomen. De zender bleek te groot en te zwaar om compleet te worden vervoerd. Daarnaast kregen de mensen achter “Koning, Keizer, Admiraal” van de Duitse justitie een dwangsom opgelegd van 40.000 euro. Dit bedrag is fors hoger dan de dwangsommen die de Nederlandse Agentschap Telecom doorgaans aan piraten hanteert.

De actie verliep zonder incidenten. De feesttent werd ongemoeid gelaten. Het bijbehorende feest kon dus gewoon doorgaan. Zo kwam er alweer een einde aan de illegale uitzendingen van de meest krachtige FM-piraat die zowel Nederland als Duitsland ooit hebben gekend. Het telefoonnummer dat in de uitzending werd genoemd voor reacties en ontvangstrapporten (en waar de mensen achter de zender ongetwijfeld ook nu nog op kunnen worden gebeld) was: 06 – 10162207.

Foto’s van de zendinstallatie en de bijbehorende mast zijn te vinden op www.klompenboer.nl . Op die site zie je meteen al een foto van de 101.2 meter hoge zendmast. Klik op die foto, en dan komen meer foto’ tevoorschijn van o.m. de zendinstallatie, studio en feesttent.

Van de inbeslagname hebben we ook een kant- en klare fotoreportage. Wie ze wil hebben, stuurt een mail naar info@radiovisie.nl.