HOME AGENTSCHAP TELECOM INFO GASTENBOEK MEMBERS LINKS CONTACT 15 December 2004
»» SPACE ««
  · NIEUWSARCHIEF
  Brüggenwirth: "Binnen vier jaar verkoop Radio 538" 14-12-2004
  ID&T Radio wijzigt naam en format 14-12-2004
  Website V.V.R.N. gehele dag niet bereikbaar geweest 13-12-2004
  Koekoeroe Reedio zamelt geld in voor terugkeer in de ether 13-12-2004
  Twentse piraten met megazender uit de lucht 13-12-2004
  Nieuwe financiering regionale omroep en beleidslijn lokale omroep 10-12-2004
  Snel meer duidelijkheid over uitgifte DAB-licenties 10-12-2004
  Nieuwe Website Online 05-12-2004
  Stadsradio Den Haag verdwijnt ook 05-12-2004
  Medy van der Laan besluit... 18-11-2004

  Pagina: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 [»] [»»]
»» SPACE ««
  · Twentse piraten met megazender uit de lucht

Met groot machtsvertoon hebben de Duitse en Nederlandse autoriteiten zaterdagmiddag in het Duitse Gildehaus, twee kilometer over de grens en vlakbij het Overijsselse Oldenzaal, een einde gemaakt aan de illegale uitzendingen van de gelegenheidspiraat “Koning Keizer Admiraal”. Nooit eerder werd er door een radiopiraat zo’n krachtige zendinstallatie gebruikt op de FM-band. Het uitgestraalde vermogen bedroeg vele tientallen kilowatts.

»» IMAGE ««

Dergelijk hoge zendvermogens mogen in Nederland alleen worden gebruikt door landelijke stations als de Radio’s 1, 2, 3 en 4 en commerciële omroepen als 538, Sky en Noordzee. Bovendien was de illegaal gebouwde zendmast ruim honderd meter hoog. Het record-zendvermogen geldt voor zowel Nederland als Duitsland.

“Koning, Keizer Admiraal” kwam afgelopen donderdagavond in de lucht op 97.0 MHz. Het station was in het grootste deel van Nederland goed te ontvangen. In een groot deel van de provincie Groningen werd Radio Noord door de piraat weggedrukt. Deze regionale publieke zender maakt gebruik van de naastgelegen frequentie 97.5. Ook de zender van 3FM, die vanaf de zendmast in Lopik uitzendt op 96.8, werd in het oosten van het land zwaar gestoord. Ontvangstrapporten kwamen bij de piraat binnen uit vrijwel heel Nederland, maar ook uit Denemarken, Italië en Frankrijk. Het was de bedoeling dat de piraat tot zondagavond in de lucht zou blijven. Maar zaterdagmiddag moesten de uitzendingen noodgedwongen worden beëindigd.

In Twente, net als in andere delen van Oost- en Noord-Nederland, maakten radiopiraten vele decennia deel uit van het plaatselijke culturele leven. Niet zelden werd bij buurtfeesten een illegale zendinstallatie geplaatst, waardoor de wijde omgeving van het feest kon meegenieten. De uitzendingen werden verzorgd door zogenoemde “piratenteams”, buurtbewoners die zich verenigden om zowel feest als illegale uitzending ordentelijk te laten verlopen. Af en toe werd wel eens zo’n zender uit de lucht gehaald, maar dan vooral na klachten over storingen. Vele piraten konden het jarenlang volhouden zonder gepakt te worden.

Maar aan deze gedoogsituatie kwam vorig jaar een einde. Sinds de herverdeling van de radiofrequenties op 1 juni vorig jaar, waarbij een aantal nieuwe landelijke en regionale zenders de ether ingingen, is er op de FM-band geen ruimte meer. Sindsdien veroorzaken krachtige radiopiraten per definitie storingen op legale radiostations. Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken treedt dan ook hard op tegen de illegale zenders. Daartoe werd de actie “etherflits” in het leven geroepen ( www. Agentschaptelecom.nl en klik dan op “etherflits” ). De mensen achter dergelijke illegale zenders krijgen, als ze worden gepakt, dwangsommen opgelegd van vele duizenden euro. Het aantal radiopiraten in Nederland is in de afgelopen anderhalf jaar dan ook fors uitgedund.

Vier Twentse “piratenteams” met de namen Twentekanaal, Stadsjong Vrij Twente, Club Vrijheid Blijheid en piratenteam De Lutte hadden kennelijk heimwee naar die goeie ouwe tijd en besloten om gezamenlijk tijdens een “marathonzendweekend” alle piratenzendrecords te kraken. Om dit ook duidelijk te maken aan de luisteraars, werd gekozen voor de naam “Koning, Keizer, Admiraal”. Uit angst voor de Nederlandse autoriteiten en in de hoop dat de Duitse Justitie iets coulanter zou optreden tegen radiopiraten, werd tevens besloten om de uitzendingen te doen plaatsvinden vanuit Duitsland. Om de nostalgie de boventoon te laten voeren werd uitsluitend muziek gedraaid van vinyl. CD-spelers waren in de studio dan ook niet te vinden.

De radiopiraten hadden de beschikking over een elf Kilowatt sterke FM-zender van het merk Rhode&Schwartz. Ook de exploitant van de zenders van de publieke omroep en van enkele commerciële zenders, de Nozema, maakt gebruik van zenders van deze Duitse fabrikant. In het Duitse Gildehaus, vlak over de grens bij Oldenzaal, werd een leegstaand maisveld gekraakt, waarop donderdag, zonder bouwvergunning uiteraard, een zendmast werd gebouwd van ruim honderd meter hoog. Daarin werden acht versterkende antennes gehangen, die westwaarts, en dus in de richting van Nederland, werden geplaatst. Daardoor kreeg het station een uitgestraald vermogen van vele tientallen kilowatts en werd ontvangst van “Koning, Keizer, Admiraal” in vrijwel heel Nederland mogelijk. Naast de zendmast werd een feesttent opgezet waarin vijfhonderd man het bijbehorende, en eveneens illegale, feest konden bijwonen, dat parallel aan de uitzendingen nonstop zou doorgaan van vrijdagavond tot zondagavond.

De luisterposten van Agentschap Telecom, die over heel Nederland zijn verspreid, merkten al meteen bij de testuitzendingen dat Nederland er plotseling een landelijk station bij had. Die tests waren nog te kort om de zender effectief te kunnen lokaliseren. Maar op vrijdag lukte dit wel en werkten de opsporingsambtenaren op volle toeren om “Koning, Keizer, Admiraal” zo snel mogelijk uit de lucht te halen. Immers, meteen was ook duidelijk dat het signaal van de radiopiraat zo krachtig was, dat in het oosten en noorden van het land enkele legale zenders van de FM-band werden gedrukt.

Agentschap Telecom moest echter constateren dat de zendinstallatie zich op Duits grondgebied bevond. De Nederlandse autoriteiten konden daardoor niet direct optreden tegen de zender en moest de hulp inroepen van de Duitse Justitie. Maar zaterdagmiddag om 15.15 uur was het dan zover. Opsporingsambtenaar T. Brouwer van Agentschap Telecom en z’n Duitse collega Adamski hielden, ondersteund door zo’n vijfendertig politie-agenten, een inval in de feesttent op het gekraakte maïsveld, vanwaar de uitzendingen werden verzorgd. De dienstdoende disc-jockey zag nog kans om snel “Aju” te roepen, en daarna werd de zender uitgeschakeld.

Direct daarna begon de Duitse politie met het afbreken van de zendmast. Van de apparatuur werden twee laden uit de Rohde en Schwartz-kast meegenomen. De zender bleek te groot en te zwaar om compleet te worden vervoerd. Daarnaast kregen de mensen achter “Koning, Keizer, Admiraal” van de Duitse justitie een dwangsom opgelegd van 40.000 euro. Dit bedrag is fors hoger dan de dwangsommen die de Nederlandse Agentschap Telecom doorgaans aan piraten hanteert.

De actie verliep zonder incidenten. De feesttent werd ongemoeid gelaten. Het bijbehorende feest kon dus gewoon doorgaan. Zo kwam er alweer een einde aan de illegale uitzendingen van de meest krachtige FM-piraat die zowel Nederland als Duitsland ooit hebben gekend. Het telefoonnummer dat in de uitzending werd genoemd voor reacties en ontvangstrapporten (en waar de mensen achter de zender ongetwijfeld ook nu nog op kunnen worden gebeld) was:
06 – 10162207.

Foto’s van de zendinstallatie en de bijbehorende mast zijn te vinden op www.klompenboer.nl. Op die site zie je meteen al een foto van de 101.2 meter hoge zendmast. Klik op die foto, en dan komen meer foto’ tevoorschijn van onder meer de zendinstallatie, studio en feesttent.

Dit artikel is 110 keer gelezen
Dit artikel is geplaatst door Webmaster op Monday 13th December, 2004 om 20:57 
  
»» SPACE ««
Wat vind u van onze nieuwe website?
Gaaf!
Gaat wel
Kan beter
Doe mij maar de vorige

 

  RealPlayer:
   

Radio Delta

Double Z

Completeteam

-X-Clusief FM

Mascotte Radio

Stad Den Haag

Hurricane FM

ProFM

HollandOnline

PureDJ.com
 

  Windows Media:
   

-X-Clusief FM

Radio Delta

ProFM


Meer Live Audio...

Guests Online: 2 Copyright © 2003 - 2004 Vereniging Vrije Radio Nederland DeMaX // Disclaimer // Contact