Laatste update: 14-10-2009
Vroeger en nu Door: André (Paradiso)
Vroeger en nu is eigenlijk niks anders dan nu en vroeger. Tijden veranderen en techniek dus ook. Handelaren zijn er altijd al geweest en door de techniek van nu kom je makkelijker aan je spullen.
Maar wat is er dan wel veranderd? Eigenlijk niks, de vermogens zijn hoger en de meeste masten ook. En ja de marathonzenders zijn met bosjes in de lucht gekomen, maar ik schaar de meeste marathons onder ‘commerciële piraten’. Het heeft vaak niks meer te maken met de hobby.
Zolderpiraat
Maar op veel plekken zitten ze nog steeds, die zogenaamde zolderpiraten. Daar is het vermogen ook wel omhoog gegaan. Maar dat moet ook wel met de hedendaagse drukte in de ether.
Wat ook niet veranderd is, zijn de manieren op de radio. Nog steeds hoor je personen die met een lekker accent de platen aan- en afkondigen en ja dat is dan de charme van een lokale piraat.
Schunnigheid
Wat helaas wel steeds vaker voorkomt is gevloek en schunnigheid Of dat nu de manier is om je als piraat te onderscheiden, ik vraag het mezelf af.
En dan het gezeur over het feit dat de echte piraat van vinyl draait. Onzin, ik was blij dat er halverwege jaren tachtig CD kwam. Lekker makkelijk en nu doen we dat met computer en MP3.
Waar het in feite allemaal om draait is datgene wat de luisteraar belangrijk vindt. En die luistert naar jou omdat je punt 1: mooie muziek draait en punt 2: een prettige stem hebt en wat zinnigs vertelt.
En juist deze piraten krijgen reactie van de echte luisteraars en niet alleen van medepiraten.
Een vak
Dus mijn tip is: kijk eens kritisch naar de reactie`s en vraag je dan af op je de goede weg zit. Sluit daarbij vriendjes en vriendinnetjes uit en je zult merken dat het nog niet eens zo makkelijk is. Want geloof mij radio maken is en blijft ook gewoon een vak.
En mochten er door deze column diverse piraten besluiten om er mee te stoppen. Dan geeft dat dus weer mooi de ruimte voor de echte zolderpiraat en blijft er misschien wel weer tijd en ruimte over om eens lekker te rapporten met elkander. Want dat mis ik wel van vroeger.
Column: Etherpiraten vroeger en nu Door: Arie Jansen
Soms als ik op een zondagmiddag een slinger aan mijn analoge tuner geef denk ik: ‘Waar gaat het toch heen met de piraterij in Nederland’? Je hoort stations steeds meer over elkaar heen draaien.
De vermogens rijzen de pan uit. Heb jij een zender van 2000 Watt, dan moet je buurman minstens 3000 Watt hebben.
Heb jij 40 meter mast in de tuin, dan moet de andere buurman minstens 50 meter
mast hebben. Het begint in piratenland dus meer op een machtspelletje te lijken
dan dat mensen bezig zijn met hun hobby.
Technische kennis
Vroeger waren het de mensen met technische kennis die hun signaal goed aan de band kregen, tegenwoordig zijn het de mensen met geld die de band beheersen.
Eigenlijk is het ook te gemakkelijk geworden. Vroeger was het netwerken in piratenland. je ging langs bij diverse piraten in de buurt . Je deed technische kennis op en hier en daar kocht je je zendapparatuur bij elkaar.
Weerselose markt
Zaterdags naar de
Weerselose markt om singels en platenspelers te kopen en je mengtafel die kocht
je bij Explorer in Almelo. En tegenwoordig? Ach je start etherpiraten.com op en
je hebt aanbod genoeg. Zenders van 1 tot 10.000 Watt. Fabrieks antennes bestel
je gewoon bij een internetshop en goede coax zendkabel -waar we vroeger niet
eens wisten dat het bestond- haal je nu gewoon op bestelling uit de polder.
Ik moet niet altijd zeggen dat het vroeger beter was. Maar ach soms denk ik met
weemoed terug aan die tijd. Je had een 40 watt zender, een antenne in de boom
en je was de koning te rijk wanneer je signaal in Rijssen te ontvangen was. Je
draaide voor de fun en voor de luisteraar.
En dan had je de marathonzenders. Dat was iets unieks in de
tijd zo je zender 3 dagen of langer aan laten staan. Na een dag begon het hart
te kloppen. Wanneer zou de groene Passat (AT) het zandpad op rijden? En wanneer
het goed ging, kreeg je wederom respect van de andere piraten in je omgeving.
Wanneer ik op zondagmiddag aan mijn analoge tuner draai waar gaat het toch heen
met de piraterij in Nederland?
Arie Jansen
week 28 Hartenboer
Deze week ben ik een weekje te gast op recreatiepark Marveld in Groenlo en als ik door deze prachtige omgeving rijd, zie ik op een plaatsnaambord Zelhem staan. Goed nadenkend kom ik tot de conclusie dat dit mooie plaatsje vroeger een bolwerk van de piraterij was en waar ik in mijn jeugd zeer veel verhalen over heb gehoord.
Zelhem
Rijdend door de omgeving van Zelhem stel ik me voor hoe het vroeger met al die masten een geweldig gezicht moet zijn geweest. Helaas weet ik de beroemde namen uit deze omgeving niet meer, jammer genoeg.
Een paar lieden van de AM-tijd uit 70 er jaren hoor ik heel af en toe op mijn ouwe Philips lampenradio met een zelfgemaakte spoelantenne eraan. Vooral op de zaterdagavond kan ik het niet nalaten om toch ff op de AM-band te kijken en dan proef je toch weer de nostalgie van vroeger.
Gesloten wereld
Eerder heb ik weleens geprobeerd om ergens een impressie te maken maar ik kwam tot de conclusie dat dit een gesloten wereld is en dan verder ook niet zeuren om een impressie maar gewoon luisteren naar de AM band.
Nostalgie verdwenen
In vergelijk met de huidige FM-piraterij is die hele nostalgie verdwenen. Masten worden gehuurd en hebben hoogtes waar telefoonboeren jaloers op zijn. Hun mastje is laag omdat die toevallig in een wijk staat waar nog een weilandje is en de lokale geschiedenisvereniging erop hamert dat er nog ergens overblijfselen van een fossiel of hut uit de jaren voor Christus moeten zijn.
In sommige gevallen ligt er inderdaad nog geschiedenis, namelijk een verdwaalde 500 ponder uit de Tweede Wereldoorlog. Ze moeten procedure na procedure voeren om na uiteindelijk een klein mastje te mogen plaatsen. En vervolgens gaan omwonenden klagen dat de telefoonmast hun hersens stoort.
Netwerk zoeken
Ik heb ook zo’n mast in mijn woonomgeving staan maar ik stoor me er altijd aan dat mijn telefoonkreng asl ik wil bellen zegt: ‘netwerk zoeken’. Maar ik dwaal alweer af, terug naar de FM van nu .
Steeds meer marathons met gehuurd spul en mensen erachter die onder de indruk zijn van allemaal lichtjes. Naarmate de alcoholconsumptie hun hoogtepunt bereikt overwinnen ze de microfoonvrees en doen Mien en Henk en buren en achterburen de groeten doen terwijl ze bijna landelijke dekking hebben.
Andere hobby?
Oké, zeg je dan zoek een andere hobby als jij je er aan stoort. Maar dat is hem nu juist. Elke dag houd ik me nog op de hoogte via diverse sites. Als je er zolang mee bezig bent geweest, zoals de meesten van mijn leeftijd, is het met internet ondenkbaar dat je de piraterij niet volgt.
En wat is er tegenwoordig voor beter alternatief op de radio? Ik stoor me enorm aan bijvoorbeeld Veronica met die schreeuwplaten van tien in één dozijn en het lijkt alsof ze daar maar 10 cd’s hebben .
Op naar Israel
Het enige hoogtepunt is ’s middags de moppen om kwart over 4. Maar kom genoeg geklaagd. Mijn volgende column schrijf ik vanuit Jeruzalem. Inderdaad nadat ik bij de KLAAGMUUR ben geweest.
Groet uit Groenlo.
Column week 27 Door: Jacob Gaal
Verleden week was in het nieuws dat de kraan van SVTK op etherpiraten.com (EPC) te koopt staat en diverse topics op die websites werden erover geopend. Ik lees in de advertentie dat de kraan binnen 10 minuten de antennehoogte van 80 meter kan bereiken. Dan kun je wel nagaan wat voor kosten SVTK heeft gemaakt om zo goed als wekelijks een progamma te brengen.
In de ring
Achter dit station zijn mensen actief die het klappen van de zweep kennen en ik denk dat door de torenhoge boetes en waarschuwingen SVTK de handdoek in de ring gooit. SVTK is de afgelopen jaren een die hard geworden met een vasthoudendheid die ongekend was, zeker de laatste jaren met de vele inbeslagnames in piratenland.
Ik zie ze wel weer retour komen in de toekomst. Ik heb zelf ook een heleboel impressies gemaakt de laatste jaren en tegenwoordig gaat mijn collega Jacob de Powerline op pad hier in Friesland. Persoonlijk zelf vond ik de zolderpiraten mooier om te bezoeken dan marathons. Het sfeertje is anders.
Tot het verleden
Geen jingles of om de haverklap sponsornamen en er hangt een ongedwongen sfeer. Helaas zijn er steeds minder zolderpiraten te horen, jammer genoeg. Ik voorspel dat dit met een paar jaar helaas tot het verleden behoort. Ik kan dat zeer goed begrijpen als je weet wat het kost om iets aan de band te zetten en dan de boetes en dwangsommen nog buiten beschouwing gelaten.
Verleden week had ik het over de 27 MHz. Hier is alles ook nog aanwezig en toch verbaas ik mij erover dat hier nog mensen op actief zijn. Zelfs hier in het dorp is de laatste vrijdag van de maand zelfs nog een bingoavond via de 27 MC gehouden.
Als de condities redelijk zijn luister ik veel op de USB 27.555 MHz (het internationale oproepkanaal) naar buitenlandse gasten en dat is verbazingwekkend. Je draait met 20 watt zelfs naar Zuid-Duitsland. Als ik dit hoor, dan krijg ik weleens heimwee naar die goede ouwe tijd.
Vrijloopzendertje
Ik kijk graag naar advertenties op EPC en kwam tot mijn verbazing een 15 watt vrijloopzendertje tegen, die veel in de jaren 80 in gebruik was (zie foto). Opvallend, nu alles bijna fabrieks is of in ieder geval met een PLL. De pc is niet meer weg te denken en MSN heeft eigenlijk de taak van de 27 MHz en telefoon overgenomen, lijkt het wel.
Ik had het eerder in mijn column over uitstervende zolderpiraten maar misschien is er over een aantal jaren toch licht aan de horizon als de omroepen overschakelen op digitale radio. Tja misschien dan de FM- band vrijgeven over tig-jaar, wie weet. Ook op internet is de ‘internetpiraat niet meer weg te denken.
Legaal draaien
Tegenwoordig is er een alternatief’. Je kunt bij een legaal radiostation draaien zodat je in je gemeente op de kabel en in de ether bent te horen. Wat mij verbaasde is dat je wel 50 euro in de maand contributie verschuldigd bent bij sommige lokale radio’s. Oké altijd nog minder dan een kale man van AT aan de deur te hebben die zich als een roofvogel over je dure zendinstallatie ontfermt.
En mocht je roken, dan ben je tot overmaat van ramp je asbakken de volgende keer ook kwijt ............
Column Ergens op de Hei 24-06-2009 Door: Jacob Gaal
Als doorgewinterde piraat (geboortejaar 1968) die is opgegroeid met de piraterij, kijk ik dagelijks op de sites met pirateninfo. Tegenwoordig een wereld van verschil met wanneer ik de romantiek van de piraterij uit mijn jeugd bekijk.
Toen en nu
Het verschil is dat het nu gewoon feesten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de techniek achter het zenden voor de meesten abracadabra is en men niet weet wat het verschil is tussen een lampenzender of transistor.
De wereldberoemde stentor
Eind jaren 70, begin jaren 80 hadden we stentors met als eindtrap de MRF-237 en nog een stel trimmers. Het aan de band krijgen van de stentor heeft mij een boel hoofdbrekens en lange nachten bezorgd totdat ik enigszins de straat uitkwam.
Auh mijn klauw
Voor die tijd had het me bovendien nog een heleboel MRF’s gekost doordat ik ze kapot blies. Hoe vaak ik mijn vingers niet gebrand heb aan de soldeerbout bij een zwak bureaulampje kan ik op mijn huidige 10 vingers niet meer natellen. Maar dat zijn juist de leuke dingen.
Fuba-richter
Van pa een 8-elements Fuba (richtantenne) gekregen. Met daarin voor de juiste aanpassing een -wie kent ze nog- balloon er en warempel je kwam in het volgende dorp binnen. Ik bedoel dat met romantiek oftewel gewoon leuke herinneringen.
Van processing had men toen nog niet gehoord. Oke wel een cassettedeck ertussen voor de insturing, iets dat ik bij impressies ook nu nog wel eens zie.
Piratenbolwerk
Steenwijk was vroeger echt een piratenbolwerk en als ik in gedachten terugdenk aan de piraten op de AM bedoel bijvoorbeeld: De Vredesduif en de Groene Piraat.
En op de FM had men begin jaren 80 zeer veel stations die ook net als ik volop aan het experimenteren waren.
Bakkie
Ik denk met veel plezier terug aan maart 1980 toen de 27 MC legaal werd. Hoe ik dat nog zo precies weet? Vraag een ouder iemand waar hij was toen de eerste mens op de maan landen en dan men zo zeggen wat ze die dag deden.
Het vrijgeven van de 27 MC heeft op mij veel indruk gemaakt. Het bakkie werd een hele cultuur. Je had de vossenjachten, bingoavonden en waar als je ook omhoog keek in Steenwijk de GPA-antennes sprongen als paddenstoelen uit de grond.
TV Rakker
En verdomd, nadat de ZDF uitschakelde in het weekend zag men opeens het testbeeld van tv-piraat De Rakker. Tenminste voor de gelukkigen die in die dagen al kabel hadden. De Rakker straalde rechtstreeks in op de ontvangstantennes die waren gemonteerd op de Steenwieker Toren. Ieder dorp of stad had in die tijd nog zijn eigen ontvangststation.
De kabelexploitant kreeg er lucht van en men deed een technische aanpassing zodat De Rakker niet meer te zien was op de kabel. Geen probleem want door zijn stijgende populariteit vonden de kleine Duitsland 2-antennes bij de plaatselijke antenneboeren gretig aftrek.
Kijkcijferkanon: natuurfilms
Je kon ze voor 25 gulden kopen en de Rakker vrolijk verder bekijken, buiten de kabel om. De tv-piraat werd steeds professioneler met zelfs een eigen programmagidsje. Vooral de Tiroler sexfilms hadden een hoge kijkdichtheid.
Tot in 1981 voor de toenmalige RCD de maat vol was en De Rakker uit de lucht haalde met politieagenten erbij die er grijze haren van kregen. Bij de nachtdienst geen Tiroler natuurfilmpjes meer in vervolg.
Videoboeren boos
In die tijd gingen de toen opkomende videotheken ook klagen dat dagfilms te zien waren bij de tv-piraat en dat heeft er natuurlijk ook mede mee te maken dat de RCD ingreep.
Kopieertrucje
De videotheekeigenaren dachten dat ze de dader kon achterhalen door te bekijken wie welke film huurde op die bewuste uitzenddag. Geen probleem voor de Rakker.
Met twee videorecorders kon je ‘m kopiëren vervolgens werd hij een maand op de plank gelegd en toen pas vertoond. Nu was voor de videotheek niet meer te achterhalen wie De Rakker nu precies was.
Stel je eens voor dat jij toevallig op zaterdag een dagfilm en die warempel dezelfde nacht is te zien bij de tv-piraat. Op zondagmiddag breng je hem terug en de videotheekeigenaar neemt het filmpje in ontvangst en kijkt je aan met blikken die konden doden.................
Tot de volgende keer
Column 30-05-2007
Spannende weken
Veel stations zijn dit jaar al uit de lucht gehaald, erg veel zelfs. Maar is het rustiger op de
band geworden? Ik denk het wel, zeker door de week. Alleen in het weekend is daar nog
weinig van te merken. De band zit vol met de muziek die wij graag willen horen.
Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Eigenlijk weten we het allemaal wel. Wel geteld zijn er 13
frequenties in het zuidoosten en het oosten van het land die gebruikt worden, maar er zijn
meer piraten dan frequenties.
Power stations
Hoe los je dit op zonder dat AT daarvoor nodig is? Ik denk toch de power stations de ruimte
gunnen op de bekende frequenties en het vermogen halveren voor de rest. Dit zal echter niet
gebeuren. Hiervoor is teveel gebeurd door AT. Die heeft de puinhoop gecreëerd en probeert
het nu op te lossen.
Dit is te merken aan de zoveelste bokkensprongen die ze momenteel maken. Ik noem het
maar poging nummer 131. Zeker voor de bouwvak zijn het vaak drukke weken voor AT, net
als andere jaren. Of is het toeval?
Inmiddels nemen we het de heren allang niet meer kwalijk, maar krom blijft het allemaal wel.
Zo laten risicozenders en de power stations zitten om vervolgens de kleine man te pakken.
Welcome
Zolang ik muziek heb, vind ik het nog prima, en voor nieuwe piraten is het welcome to the
club en niemand lijkt zich niet te storen aan het beleid. We vinden er wel weer wat op.
Ook worden gemeentes ingeschakeld om het probleem op te lossen, maar is het eigenlijk wel
een probleem? En gaat het door al die aandacht van een paar fanatieke ambtenaren, ze hebben
blijkbaar niets beters te doen, geen probleem worden op deze manier.
Creatiever
Veiligheid is nu het excuus van de gemeenten maar eigenlijk is het de verantwoording
afschuiven. Piraten gaan ook mee in de nieuwe wetgeving en worden steeds creatiever. We
moeten wel.
De gemeenten maken het de piraten zo lastig dat er juist gevaarlijke situaties gaan ontstaan.
De masten die vast stonden en misschien niet over een papiertje van de gemeente beschikten
waren degelijk gebouwd. Maar dat is door hun beleid juist veranderd, ben ik van mening.
Gaat het om verantwoordelijkheid dan zegt de piraat ‘wij zijn fout’ en trekt het boetekleed
aan, terwijl de gemeente dit duidelijk afschuift en zich verschuilt achter een kromme wet. Of
niet eens een wet, want kunnen al die dwangsommen op masten, feesttenten, aggregaten –en
dat voor de gehele gemeente- wel opgelegd worden?
Bangmakerij
Is het niet gewoon bangmakerij? Piraten kunnen het toch niet controleren. Ze hebben geen
legertje duurbetaalde juristen in de telefoonklapper staan, zoals op gemeentehuizen.
Aan de andere kant heeft de gemeente soms wel gelijk maar dan niet met het mastenbeleid.
Iedere ander moet aan alle veiligheideisen voldoen voor een feest met grote
bezoekersaantallen en moet worden voorzien van vergunningen, en de piraat doet het maar
klakkeloos.
Maar wat is er eigenlijk mis met de piratententen en waarom is er nu opeens een tentenbeleid
nodig, zoals in Dalfsen en misschien ook wel Hardenberg en Hof van Twente. Of heeft u,
burgemeester van de gemeente Dalfsen, liever dat de jongeren en jonge piraten rondhangen in
woonwijken, op scooters de buurt onveilig maken, handelen in (soft)drugs etc etc. Zoals in de
grote stad gebeurt, en dan hebben we het nog niet eens over Amsterdam of zo.
De (kleine) feesttenten zijn misschien wel een reactie op de onvriendelijke en dure kroegen
met verkeerde muziek. In een piratentent of -keet betaal je fatsoenlijke tarieven voor drank, er
is een gemoedelijke sfeer, lage drempels zodat ook oudere piratenliefhebbers gewoon met
vrouw en kinderen naar binnenkunnen.
En meestal is er veel aandacht voor de veiligheid. Er zijn brandblussers en EHBO-koffers
aanwezig. En dat alles zonder commerciële doelstelling. Wat is daar mis mee, AT?
Conclusie:
AT is niet duidelijk in het beleid. Wat hebben we allemaal wel niet gehad om piraten te ruimen:
- Drinkketen
- Hoge vermogens aanpakken
- Mastenbeleid
Zelfs mobiele masten kregen een dwangsom waarvan niet eens bewezen is dat hiermee wordt
uitgezonden of dat ze in opslag zijn of voor legale doeleinden worden gebruikt
Ook dit overleeft de piraat wel weer allemaal, maar het zal me benieuwen wat AT nu weer uit
de mouw gaat schudden.
Soundprocessing 30-03-2007
Het is al oud, maar eigenlijk ook niet. Wat wisten we van dit fenomeen? Ja, de laatste jaren
pas, maar eerder kenden we dat woord niet eens en al zeker niet onze tijd, de jaren 80.
Het signaaltje dat je de ether instuurde probeerde je op een kopie te laten lijken van
Hilversum 3. Qua luidheid net zoveel insturen als Hilversum 3, dan was het goed.
Het geluid probeerde je via de versterker zo goed en kwaad als het kon hetzelfde te laten
klinken als de versterker op de radio afgestemd stond. Daarmee ging je knooien. Dit geluid
moest ook haast een kopie wezen van het origineel.
Via de boxen had je uiteindelijk een magistraal geluid dus zal dat via de zender ook wel zo
wezen. Dit was enigszins waar, maar ook maar erg lastig om dit te krijgen.
Analoge processing of digitaal kenden we niet maar wel de equalizer en daar deden we alles
mee. Bandbreedte? Nooit van gehoord. Stokkenmasker, een onbekend begrip. En stereo, dat
kenden we niet op een enkeling na.
Wat maakten we ons druk. We zetten de zender aan en deze verliep zowat een halve
Megahertz. We hadden geen digitale tuners, de luisteraars gingen wel me en de band was
leeg.
We maakten ons niet druk over de piepjes, de brom of op een fout in de plaat.
Nee we waren gewoon piraat.
Einde column
14-03-2007
We hebben wat afgepraat deze week. Nu en toen en toen en nu, maar wat is het verschil?
Eigenlijk veel maar ook weer niet. Over, vinyl, AT, agenten, inbeslagnames, alles is weer ter
sprake gekomen.
En ja, je kunt een boek over de etherpiraten maken, maar je kunt ook een boek maken over
AT. Dit wordt lastiger zeker als je een analyse wilt gaan maken over deze gasten.
AT is wat dat betreft al vanaf na de oorlog actief in het opsporen van piraten. Enkel destijds
met een heel andere doelstelling. Je overtrad de Telegrafiewet en nu bega je een economisch
delict.
En dat laatste ziet de piraat niet zo en dat is ook logisch. Ze draaien plaatjes helemaal gratis en
voor niets en zonder enig winstbelang door de ether. Ja, veelal is er tegenwoordig een feestje
bij aangeknoopt en soms denk je ook dat het hier om draait. Het feest, het bier en de lol.
Je stopt duizenden euro’s in een zender en al je vrije tijd, want het is je hobby, en dat voor een
feest en het risico dat je alles weer kwijt kunt raken. Het feest was er vroeger natuurlijk ook
wel, alleen is het nu wat groter. De extensie is niet het feest.
Nee, er is wel verschil. Piraten van nu praten vaak over Veronica, Mi Amigo enzo terwijl dat
helemaal niet de grondleggers zijn van de Nederlandse piratengeschiedenis. Ze hebben de
media gehaald, meer niet maar de grondslag van de piraat ligt bij de hobbyist.
Zeg maar het bouwen, het testen van de zender en antenne, want alles bouwde die zelf en
knooide door tot in de late uurtjes om vervolgens de volgende dag weer naar het werkt te
moeten gaan. Daar ligt de geschiedenis, in een verlaten schuur waar onherkenbaar wat kabels
hangen.
Einde Column 4
04-03-2007
Het schijnt piraten niet te storen wat AT ook doet. De schoonmaakactie waar ze dit jaar mee
zijn begonnen is compleet dweilen met de kraan open. We noemen het maar actie Zero Nul.
Het blijft raar volk die piraten wat dat betreft ‘peilt’ At beter dan de gemiddelde luisteraar om
deze groep te begrijpen. Inmiddels verzorgen ze wel weer de dagelijkse muziek op de radio.
In de media lees je soms rare uitspraken. Zo was er een tijd geleden een piraat die er niets aan
vond zonder de spanning van AT. Iedereen draait maar en de band zit veels te vol, was zijn
mening. Gelijk kwamen er negatieve reacties. Nu geen half jaar later praten ze anders.
Heeft deze groep piraten dan toch gelijk gehad?
Ik weet het niet maar tijden veranderen voor de oude garde. Een nieuwe generatie piraten staat er
klaar voor om de oude garde te vervangen. Zo is het, zo gaat en zo blijft het. Niet als het aan AT
ligt, die wil deze groep drastisch terug brengen, maar hoe?
Ach, de geschiedenis herhaalt zich. Vanaf het begin zijn er altijd pogingen geweest van AT en ze
zijn er in hun optiek ook altijd ingeslaagd om ze aan te pakken. Maar de piraat blijft wel.
Soms denk ik, hoe frustrerend kan het wezen als een AT-er piraten nutteloos uit de lucht haalt,
terwijl sommige na 20 minuten weer zijn ingeschakeld. Waar heb je het voor gedaan en welke
functie heeft het gehad?
Moedeloos moeten ze er soms wel van worden of zien ze het als humor en knijpen ze de ogen
dan dicht? Het zijn mensen zoals jij en ik en voor de piraten is het een beroerde baan. Vaak
worden ze als honden uitgemaakt maar ook vaak weer niet. Een coulante beambte weet dat
hij op zijn bord krijgt en werkt soms net even wat anders.
Een praatje, wat info maar voor de piraat maakt het niet uit. Hij is 1100 euro lichter maar dat weet hij van te voren.
Column 3
10-02-2007
Het is zaterdag en het is rustig overal. Op de FM, op deze site en op de forumsites, alsof er
een veldslag is verloren. We weten dat dit weer tijdelijk is.
Het eerste legale station (Delta FM) heeft zijn slag gewonnen met de erkenning van de
piratenmuziek, terwijl Willy Oosterhuis er zijn bedenkingen over heeft.
In de piratenwereld gaat het allemaal wel door. De éne piraat na de andere piraat wordt eruit
gehaald, maar op het zelfde moment worden er weer 3 piraten geboren. Met deze geboorten
van de piraten is niet iedereen zo blij meer, al is er wel een beetje meer ruimte voor.
De jonge piraten zijn voorzichtig en onervaren, terwijl de oude garde er maar op los draait en
zich -zo lijkt het- niet laat klein krijgen.
Maar toch voel ik een verschil vergeleken met actie etherflits. Er was al geen agressie bij
piraten, nu zijn ze wel heel rustig bij een inbeslagname. Het gaat wel om €1100 en toch is er
rust en wensen ze elkaar veel succes.
Wat is dit voor strijd? AT weet dat piraten weer retour keren in de ether en ze gaan
vervolgens met een zender onder de arm er weer vandoor. Dweilen met de kraan open lijkt het
soms wel. De piraten hebben hun hobby die veel geld kost, maar toch gaan ze door, waarom?
Ach een echt antwoord is er niet, speculaties wel. Wat heeft het voor zin om een piraat uit de
lucht te halen die al meer dan 6 keer is gepakt. Die gaat toch wel door. Gaat het om die €1100
voor de schatkist of heeft het nog wel een functie?
Ik denk het niet, het blijft dweilen en gelukkig maar. Mijn dag zou niet goed beginnen zonder
een piraat. De muziek, de bekende verzoekjes, de stem: het wordt eenzaam zonder een bekend
geluid in de ether.
Einde Column 2
03-02-2007 Oproep RTV Oost
TV Oost zoekt piraten voor een impressie en wel voor aanstaande vrijdag. Pogingen van
RTV Oost om een piraat te vinden verlopen moeizaam, terwijl wij de handen vol hebben
aan impressies.
Vreemd maar begrijpelijk. De media hebben ons al vaak genoeg voor schut gezet en zeker
de grote landelijke kranten. Onjuistheden, onbegrip en noem maar op. Alles wordt er
geschreven. Ik vind dat logisch, ik heb dikwijls mensen aan de lijn gehad van de journalistiek
die niet eens weten wat een piraat is behalve dat deze schepen kaapt!
Ik bedoel, ze krijgen ergens lucht van, het is een hype en dan moet het in de media zonder te
weten waar het over gaat. Jammer, het vertrouwen van de meeste piraten is wel weg en ook
in het beleid van AT, maar stoppen? Nee.
Heren van de media, waarom vragen jullie altijd over die grote teams? Heren van de media,
die zijn gekweekt door het beleid van AT zelf. Voor de actie Etherflits was een marathon
iets unieks iets aparts, iets onmogelijks. Maar door etherflits zijn de piraten samengaan
werken omdat ze geloven in de cultuur, in de muziek en de hobby.
Stel niet de vraag waarom zoveel teams. Nee, daar moet je bij Economische Zaken zijn,
die ons niet begrijpt. Ook ik heb me behoorlijk kwaad gemaakt over AT maar die doen
enkel hun werk, het beleid uitvoeren.
Uiteraard zijn wij het daar niet mee eens. Maar waar zijn we het wel mee eens? We hebben
geen problemen met AT dat piraten uit de lucht haalt die storen. Jammer is het wel, maar we
zeggen allemaal, je moet het voor elkaar hebben.
Maar het AT zegt nu wel erg vaak dat ze storen op het vliegverkeer. Uiteraard zal vast wel
eens een keer gebeuren, dat geloof ik ook wel, maar dat is niet de bedoeling.
Maar om nu te zeggen ze storen om ze vervolgens ruim een half jaar te laten door draaien is
niet te verantwoorden. Of zou het toch wel meevallen met die storing? Piraten die het vliegverkeer
storen moet eruit gehaald worden, hoe dan ook. Dat vindt de luisteraar maar ook de piraat.
We zijn niet uit op problemen, niet uit op storing en niet uit op winst. We zijn uit op vrije radio in
onze cultuur. De cultuur van het oosten, die van het noorden en die van het noord-oosten,
zonder regels en met muziek die je nergens anders hoort.
Media bedankt voor het lezen.
Einde Column 1